Docker Debian OS ve Windows 10 s WSL2

Používám PHPStorm pro vývoj webů na operačním systému Debian. Je to naprosto stabilní a rychlé. A konfigurace vývojového prostředí podobná produkčnímu, není třeba nic složitě portovat a zdržovat se rozdíly v systémech. Prohlížeče fungují stejně na všech systémech.

Docker ve Windows ?

Po čase jsem na jednom stroji znovu zkusil rozchodit Docker ve Windows 10. Zaujala mne možnost využití Nvidia GPU pro chod virtuálního prostředí Dockeru. Dobrá myšlenka, nebude mi to žrát výkon a snad ani paměť ? Nějaké počtení k tématu je zde Docker Desktop WSL 2 backend, ale nepřijde mi to již aktuální.

Instalace linuxové distribuce ve Windows 10

Ve Windows 10 existuje něco, čemu se říká WSL (Windows Subsystem for Linux). Umožňuje spustit nativně linuxové programy ve Windows je možné. Já jsem si přes Windows Store nainstaloval moji oblíbenou distribuci Debian.

Na vývojovém stroji mám 8 GB paměť. Když jsem začal používat WSL, tak mě okamžitě došla paměť. Tohle se mi na linuxu nikdy nestalo !!! Nonic, řešení existuje.

Musel jsem pro Vmmem omezit na 2 GB vytvořením souboru .wslconfig s obsahem

[wsl2]
memory=2GB

A potom restart Windows 🙂

Konverze linuxového subsystému WSL1 na WSL2

Nakonfigurovat WSL 2 je podle očekávání peklo. Výchozí verze ve Windows 10 je totiž 1. Pomohl mi článek Converting WSL 1 Operating Systems to WSL 2 on Windows. Po konverzi a refresh v aplikaci Docker Desktop konečně vidím můj Debian a mohu si ho zapnout pro použití v Docker.

Po konverzi a zapnutí integrace Dockeru s Debianem se mi trochu rozrostl počet jednotek v subsystému Debianu.

Paravirtualizace Dockeru na GPU Nvidia

GPU-PV je zkratka pro paravirtualizaci na procesuru grafické karty. Pro chod je potřeba mít v počítači grafickou kartu Nvidia, aktualizované Windows 10, beta ovladače Nvidia podporující WSL2 GPU paravirtualizaci, WSL verzi 2 a zapnuté WSL2 v Docker Desktop.

Nvidia po mě chtěla vytvořit si developerský účet. Ztaím to asi nebude dotažené, když se jedná o beta verzi.

Jak zrychlit ?

Rychlost Debian10 pod Win10 ve srovnání s čistou instalací Debianu bez woken se nedá srovnávat, je to děsně pomalé. Raději jsem to přestal používat, nervy mám jen jedny.